Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Πως να προετοιμάσετε τα παιδιά για την οικονομική κριση


                  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ



Η οικονομική κρίση είναι το πιο σύνηθες φαινόμενο της εποχής μας. Συχνά οι γονείς αναγκάζονται να κόψουν και πολλές από τις παροχές που είχανε οι ίδιοι, αλλά και από τα παιδιά τους. Τα παιδιά αργά ή γρήγορα αντιλαμβάνονται ότι  δεν θα μπορούν να αγοράσουνε σα παιχνίδια και γλυκά θέλουνε. Ούτε θα μπορούν να πηγαίνουν όσες βόλτες θέλουν τα ίδια. Ακόμα και στην περίπτωση που το παιδί δεν πλήττεται άμεσα, παρατηρεί μέσα από τα ΜΜΕ την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας και νιώθει μεγάλη ανασφάλεια για το μέλλον του.
Τι θα πρέπει να λέμε και πως να απαντάμε όταν τα μικρά παιδιά μας ρωτούν για την κρίση; Πως να τους εξηγήσουμε δίχως να τα αγχώνουμε ότι η ζωή μας έχει ανατραπεί πολλές φορές τραγικά; Τι να πούμε όταν μας ρωτάνε γιατί ο συμμαθητής τους λιποθυμάει μέσα στην αίθουσα, επειδή δεν έχει να φάει;

Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν;
Αρχικά, θα πρέπει να προσέξετε οι συζητήσεις που κάνετε μπροστά στα παιδιά να είναι συγκεκριμένες και απλές, όχι με άγχος. Θα πρέπει να εξηγήσετε ,με κουβέντες που αρμόζουν στην ηλικία του κάθε παιδιού, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η οικογένεια, χωρίς φυσικά να φέρνεται την καταστροφή. Αυτό δεν βοηθά κανέναν. Ούτε εσάς, ούτε το παιδί σας.
Επίσης, δεν θα πρέπει να μιλάτε με πιθανότητες, όπως π.χ. «Ίσως η μαμά χάσει τη δουλειά της». Αυτό θα αποτελέσει μια επίπονη διαδικασία για το παιδί σας. Ωστόσο αν αυτή η πιθανότητα γίνει πραγματικότητα, τότε εξηγήστε του τις αλλαγές που θα φέρει αυτό, μιλώντας του με αισιοδοξία και θετικές λέξεις. Εξηγήστε του με λεπτομέρειες τι πρόκειται να συμβεί, καθώς το άγνωστο και η αβεβαιότητα προκαλούνε άγχος και ανασφάλεια. Δώστε του την ευκαιρία να σας κάνει ερωτήσεις και απαντήστε με ειλικρίνεια σε κάθε του απορία.
Καλό θα ήταν να αποφεύγετε μπροστά στα παιδιά σας τις οικονομικές συζητήσεις, καθώς δεν αντιλαμβάνονται τι είναι όλα αυτά για τα οποία εσείς μιλάτε με τόσο θυμό και αναστάτωση.
Καθησυχάστε τα πως ότι κι αν συμβεί, εσείς θα είστε πάντα δίπλα τους και θα μπορείτε να τα φροντίσετε. Έχουν ανάγκη να νιώσουν αυτή την ασφάλεια από εσάς.
Βασική προϋπόθεση όμως όλων αυτών είναι, εσείς γονείς, να παραμείνετε ψύχραιμοι και αισιόδοξοι. Αν πρώτα δεν φροντίσετε τον εαυτό σας, πως θα μπορέσετε να φροντίσετε τα παιδιά σας και να τους περάσετε αισιόδοξα μηνύματα? Ούτε τα παιδιά θέλουν να βλέπουν εσάς καταβεβλημένους από το άγχος και την ανασφάλεια, αλλά ούτε κι εσείς να βλέπετε θλιμμένα και φοβισμένα τα πρόσωπα των παιδιών σας. Νιώστε σίγουροι, και έπειτα επιβεβαιώστε και τα παιδιά σας, πως ότι κι αν συμβεί θα καταφέρετε να προσαρμοστείτε στις αλλαγές.

            Είναι σημαντικό να μην δημιουργούμε ψευδαισθήσεις στα παιδιά και να μην στερούμαστε προκειμένου να συνεχίσουν τα παιδιά να ζουν με τις ίδιες παροχές του παρελθόντος, από τον φόβο μας να τα πληγώσουμε ή να τα ξεβολέψουμε. Ο καλύτερος τρόπος να προσαρμοστούν τα παιδιά, είναι να παραδειγματίζονται από τη δική μας καινούργια, πιο συνετή στάση. Άλλωστε μια περισσότερο οργανωμένη και λιτή ζωή θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές δυσκολίες και να βάλουμε υγιέστερες βάσεις για το μέλλον των παιδιών. Τα καλύτερα ενημερωμένα παιδιά θα προσαρμοστούν ευκολότερα από τα προστατευμένα, τα οποία είναι βέβαιο πως θα εξελιχθούν σε περισσότερο ευάλωτους ενήλικες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου