Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Πώς να προφυλάξετε τα παιδιά σας από τις παιδικές αρρώστιες.


            Τον χειμώνα είναι πιο εύκολο από ποτέ ένα παιδάκι να αρρωστήσει. Ιδιαίτερα σε έναν παιδικό σταθμό όπου είναι αδύνατον να μην κολλήσει από ένα άλλο παιδί. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στις μολύνσεις που λαμβάνουν. Τις κυριότερες ασθένειες τις περνάνε συνήθως μέχρι το δεύτερο έτος της ηλικίας τους όπου είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Ο λόγος είναι ότι τα παιδιά δεν έχουνε μάθει την σημασία τις καθαριότητας και της υγιεινής. Έτσι πολλές φορές πίνουν από το ίδιο ποτήρι ή βάζουν στο στόμα τα ίδια παιχνίδια. Επίσης δεν έχουνε μάθει σ’αυτήν την ηλικία να πλένουν τα χέρια τους σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η υποδομή του σχολείου είναι κατάλληλη για τις συνθήκες διαβίωσης.
            Ένας άλλος παράγοντας είναι το ντύσιμο του, διότι δεν είναι σωστό ούτε να ντύνουμε υπερβολικά τα παιδιά ώστε να μην κρυώσουν, ούτε πολύ ελαφριά  Οι αρρώστιες είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στην παιδική ηλικία. Συνεπώς δεν είναι λογικό να τα ντύνουμε υπερβολικά, διότι ένα μικρό παιδί πρέπει να αποκτήσει και αντισώματα.


Πώς όμως μπορούμε να τα προστατέψουμε:

  1. Αρχικά είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε να κάνουμε τα εμβόλια που απαιτούνται.
  2. Να τα μάθετε να τρώει σωστά πρωινό και όχι βιαστικά και πρόχειρα γεύματα από το κυλικείο που δεν ξέρετε πως είναι μαγειρεμένα.
  3. Να αερίζουμε συχνά το δωμάτιο ώστε να απολυμαίνεται τακτικά και να σκουπίζετε και το στρώμα κάθε 15 μέρες με την ηλεκτρική σκούπα.
  4. Στην περίπτωση που θα πάτε μια βόλτα και βραχεί ή ιδρώσει να έχετε μαζί σας δεύτερο ζευγάρι κάλτσες, μια δεύτερη φανέλα και ένα μπλουζάκι.
  5.  Προτιμήστε την άνοιξη και το καλοκαίρι να φοράει βαμβακερά, ενώ τον χειμώνα ένα μείγμα μαλλιού με βαμβάκι.
  6. Οι πιο υπεύθυνοι για την υγεία του παιδιού είναι καθαρά και μόνο οι ίδιοι οι γονείς. Αν
    αντιληφθούμε ότι κάτι έχει και δεν αισθάνεται καλά πρέπει να το πάμε κατευθείαν στον γιατρό. Για κάποιες μέρες δεν το πηγαίνουμε στο σχολείο, για να μην κολλήσει και τα άλλα παιδάκια και προσέχουμε την διατροφή του. Μια διατροφή πλούσια σε σούπες με λαχανικά και φρούτα με χυμούς θα του κάνει καλό.
  7. Σε περίπτωση που δεν είναι μια γρίπη αλλά μια γαστρεντερίτιδα τότε πρέπει να πίνουν πολλά υγρά για να μην πάθουν αφυδάτωση, να τρώνε ρύζι ή φιδέ, ψητό κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι και πολύ καλά βρασμένα αυγά. Όταν αρχίζει σιγά σιγά να υποχωρεί τότε μπορούμε να τρώμε και φρούτα όπως μήλα και μπανάνες που περιέχουν κάλιο.
  8. Τέλος απαραίτητο είναι το παιδί να αθλείται κοντά στη φύση και στο καθαρό οξυγόνο και όχι δίπλα σε έναν δρόμο με πολύ καυσαέριο.

1 σχόλιο: