Παρασκευή 17 Μαΐου 2013



ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ



   
                 Ο ρόλος του γονιού δεν θεωρείται και ως ένα εύκολο κομμάτι. Ιδιαίτερα όταν ένα παιδάκι δεν έρχεται στην σωστή και επιθυμητή στιγμή για ένα ζευγάρι. Η κατάλληλη περίοδος είναι όταν οι γονείς θεωρούν ότι είναι έτοιμοι να το δεχτούν στην ζωή τους, δημιουργώντας μια ζεστή ατμόσφαιρα και  ένα ειδικά διαμορφωμένο για αυτό περιβάλλον που θα το βοηθήσει στην ανάπτυξη του. Σημαντικό είναι ένα παιδάκι, ακόμα και στην βρεφική ηλικία να έχει αναπτύξει καλές σχέσεις με τα πιο κοντινά του πρόσωπα. 

Υπάρχουν πολλά σφάλματα, τα οποία κάνουν οι γονείς και θα πρέπει να τα αποφύγουν: 

1.      Αρχικά δεν θα πρέπει να πιστεύετε ο,τι ακούτε από φίλους ή συγγενείς και ιδιαίτερα από αγνώστους. Η γνώμη ενός ειδικού όπως παιδιάτρου  παιδοψυχολόγου πάνω σε ένα θέμα
είναι πιο εμπεριστατωμένη και τις περισσότερες φορές φέρνει καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης μερικές φορές η μητέρα είναι καλό να ακολουθεί και το δικό της ένστικτο.
2.      Οι γονείς, ιδιαίτερα στα πρώτα τους βήματα δεν είναι σχεδόν ποτέ οι τέλειοι άνθρωποι στο κόσμο.  Τα σφάλματα που κάνουν είναι πολλά, τα οποία τα διορθώνουν μέσα από την εμπειρία και από τις γνώσεις  που λαμβάνουν. Πολλές φορές τα παιδιά συνηθίζουν να σας τονίζουν τα λάθη σας, παρά τις σωστές σας πράξεις.

3.      Το παραπάνω αίτιο οφείλεται στην αρνητική συμπεριφορά που έχει πολλές φορές το παιδί σας. Εσείς θα πρέπει να μάθετε να  ξεχωρίζεται πότε η συμπεριφορά αυτή είναι αληθινή ή ψεύτικη.
4.      Παραδεχτείτε ότι ακόμα και σε δύο αδέρφια υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Υπάρχουν και αδυναμίες και θετικά στοιχεία μέσα στον χαρακτήρα τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι όμορφο να τα κατηγοριοποιούμε ως το πιο έξυπνο ή ως το λιγότερο έξυπνο, το πιο δραστήριο ή το πιο μαλθακό, το πιο όμορφο ή το πιο άσχημο. Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό. Οι γονείς καλό είναι να επικροτούν τα θετικά τους στοιχεία και να μην το κοροϊδεύουν στα αρνητικά. Να προσπαθούν με ήπια μέσα να τα διορθώσουν.
5.      κάθε συμπεριφορά ενός παιδιού έχει και κάποια δικαιολογία. Δεν θα πρέπει να τα κατακρίνετε, αλλά να προσπαθείτε να είστε δίπλα του. Να το ακούτε όταν μιλάει και να προσπαθείτε να καταλάβετε τα προβλήματα που έχει. Αν πάλι δεν θέλει να ανοιχτεί και να σας αναφέρει το πρόβλημα του, τότε κάθεστε δίπλα του, ήρεμα και μέσα από ερωτήσεις το κάνετε να ανοιχτεί.
6.      Στην περίπτωση που κάνετε μια κουβέντα καλό είναι να επεκτείνετε τον λόγο του και να δείχνετε ενδιαφέρον. Για παράδειγμα αν σας πει
<<Το αρκουδάκι έπεσε.>> εσείς θα πείτε << Το αρκουδάκι έπεσε από το τραπέζι γιατί ήτανε μόνο του και ήθελε να βρει τους φίλους του.>>
7.      Τα α παιδιά κάνουν ο,τι κάνετε και εσείς. Στην περίπτωση που κάνει μια              ενέργεια που δεν σας αρέσει τότε ίσως και να μην σας αρέσει και κάποιο    κομμάτι του εαυτού σας. Άρα δεν είναι καλό να το μαλώνετε συνέχεια. Μόνο να  αλλάξετε και εσείς την δική σας συμπεριφορά απέναντι του.
8.      Αφήστε τα παιδιά σας να μάθουν από τα λάθη τους. Χρειάζεται να αφήσουμε τα παιδιά να μάθουν από τα λάθη τους. Εάν δεν πάρουν ποτέ από μόνα τους κάποιο ρίσκο δεν θα μάθουν ποτέ. Εάν πάντα λειτουργείτε έχοντας κατά νου ότι θα συμβούν τα χειρότερα δεν θα τα αφήσετε να κάνουν τίποτα, δεν θα μάθουν και όταν φθάσει η ώρα να ζήσουν μόνα τους δεν θα έχουν τα απαραίτητα εφόδια.
9.      Η διαφορά ανάμεσα στα χατίρια και στην ανταμοιβή μιας καλής πράξης ή ενός κατορθώματος. Δεν είναι καλό να κακομαθαίνουμε τα παιδιά και να ξέρουν ο,τι πάντα κάνουν ο,τι θέλουν ακόμα  και όταν οι απαιτήσεις του είναι παράλογες. Για παράδειγμα ποτέ δεν αντικαθιστούμε το σπιτικό φαΐ με πατατάκια ή παγωτό. Στην περίπτωση όμως που μάθει να τρώει μόνο του, χωρίς βοήθεια τότε μπορούμε να το αφήσουμε να δει λίγο παραπάνω τηλεόραση.
10.    Οι ευτυχισμένοι γονείς κάνουν καλή παρέα και έχουν φίλους. Μοιράζονται μαζί τους στιγμές χαράς, διασκέδασης αλλά και τις κοινές τους ανησυχίες και «ανοίγονται» για τα θέματα που τους απασχολούν. εργάζονται με μέτρο και χωρίς ακρότητες. Φροντίζουν πάντα να έχουν χρόνο για τους ίδιους και την οικογένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου