Πέμπτη 23 Μαΐου 2013



ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ
Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ.







    Παιχνίδι: Ένα ωφέλιμο συστατικό για το παιδί όπως έχει αποδειχτεί μέσα από πολλές έρευνες που έχουνε γίνει. Το παιχνίδι έχει πολύ σημαντικό ρόλο για το παιδί διότι το βοηθάει στο να κοινωνικοποιηθεί το κάθε άτομο και να αναπτύξει ρόλους μέσα στην κοινωνία. Έτσι το παιδί αναπτύσσεται και γνωστικά και συναισθηματικά. Επιπλέον το παιχνίδι είναι μια επιτακτική ανάγκη γι’ αυτά από την στιγμή που θα γεννηθούν καθώς θα αντιληφθούν τον κόσμο γύρω τους.

Πως όμως γίνεται η επιλογή του κατάλληλου παιχνιδιού;
Τα κριτήρια είναι πολλά και πρέπει να ακολουθηθούν προσεχτικά:

1.      Το παιχνίδι πρέπει να είναι ευχάριστο και διασκεδαστικό για όσους παίζουνε.

2.      Θα ήταν καλό να επιλέγεται με βάση τα γούστα του παιδιού και να μην κάνουν την επιλογή οι γονείς.

3.      Το παιχνίδι δεν είναι σωστό να εξυπηρετεί κάποιο σκοπό ( π.χ. μια βιολογική ανάγκη)  παρά μόνο την διασκέδαση και την ψυχαγωγία.

4.      Οι γονείς θα πρέπει να χρησιμοποιούν την κριτική τους σκέψη, καθώς αγοράζουν ένα παιχνίδι. Να μην τους αγοράζουν ό,τι ζητάνε και να τα κακομαθαίνουν.

5.      Το παιδί θα πρέπει να έχει ορθές επιθυμίες χωρίς να θέλει να επιβαρύνει τους γονείς του και οικονομικά ή να ζητάνε παιχνίδια κακής ποιότητας που θα χαλάνε γρήγορα και θα πρέπει άμεσα να αντικατασταθούν.

6.      Επίσης σημαντικό είναι το κάθε παιχνίδι να αρμόζει στην ηλικία του παιδιού. Ούτε να είναι για πολύ μεγάλα παιδιά με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατάποσης. Επίσης δεν θα πρέπει να είναι και πολύ απλοϊκό για την ηλικία του.

7.      Ένα ακόμα στοιχείο είναι ότι το παιδί μέσα από το παιχνίδι καλό είναι να αναπτύσσει την κρίση του, αλλά και την φαντασία του.
8.      Στις πιο παλιές εποχές το φύλο ήταν αυτό που καθόριζε τη επιλογή. Βέβαια στην σημερινή εποχή αυτό είναι κάτι που δεν συμβαίνει και τόσο, καθώς μπορείς να δεις αγόρια στην κουζίνα ή στο κουκλοθέατρο και κορίτσια να παίζουν με τα αυτοκινητάκια ή με την μπάλα. Αυτό έγκειται και στην φυσική περιέργεια του να ανακαλύψει τον κόσμο γύρω του. 

9.      Το παιχνίδι δεν είναι αναγκαίο να είναι ακριβό, αλλά διαχρονικό και πρακτικό. Να μην το βαριέται εύκολα το παιδί. Διότι δεν υπάρχει σαν κανόνας ότι όλα τα ακριβά πράγματα τα αγαπάει το παιδί.
10.  Καλό είναι να κοιτάμε και το υλικό που είναι κατασκευασμένο, γιατί π.χ. ένα λούτρινο αρκουδάκι μπορεί να προκαλέσει αλλεργία σε ένα μωρό.                                                                                 
11.  Το παιχνίδι είναι σημαντικό να μην έχει αιχμές, πολύ μικρά κομματάκια και να μην σπάει εύκολα, έτσι ώστε να μην είναι εύκολο το παιδί να καταπιεί κάτι ή και να χτυπήσει.  Να ακολουθεί τους κανόνες ασφάλειας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου